Vraag en antwoord

Waarom beslaan onze ramen (condens op de ramen)?

Als uw ramen beslaan kan dit meerdere oorzaken hebben, afhankelijk van de locatie van de condens op uw ramen. Bevindt de condens zich aan de buitenkant, binnenkant of zit er vocht tussen het glas?

Condens aan de buitenkant

Condens aan de buitenkant van de ramen is een bekend verschijnsel bij woningen met dubbel glas. Vooral in het voorjaar en najaar kunnen uw ramen beslagen zijn, meestal in de ochtenduren. De lage buitentemperatuur in combinatie met een hogere temperatuur binnen en relatieve vochtigheid veroorzaakt deze condens. Eigenlijk bewijst condens op de buitenkant van uw ramen dat uw ramen prima isoleren. Condens aan de buitenkant van de ramen kunt u niet voorkomen. Ook niet als u het telkens droog maakt.

Natuurlijk kan dit erg hinderlijk zijn omdat u niet vrij naar buiten kunt kijken. Het goede nieuws is dat het gedurende de dag (bij het stijgen van de buitentemperatuur) vanzelf weer verdwijnt.

Condens aan de binnenkant

Condens aan de binnenkant van de ramen heeft vaak te maken met het stijgen van de luchtvochtigheid in de woning door woonvocht (koken, douchen, uitgeademde lucht), met als gevolg beslagen ramen. Ons advies is om uw woning regelmatig goed te ventileren. Dat kan door uw ramen regelmatig open te zetten. Daarnaast kunt u natuurlijk de eventueel aanwezige ventilatieroosters openzetten.

Condens tussen het glas

Als het condens zich voordoet tussen het glas, dan is er sprake van een lek of andere constructiefout in het glas. De spouw in het glas is namelijk luchtdicht afgesloten van de omgeving waardoor indringing van vocht is uitgesloten. Wanneer uw raam hier last van heeft, is de enige oplossing om de beglazing vervangen. Op het metalen gedeelte tussen de glasplaten kunt u de productiedatum van uw glas lezen. Is de beglazing nog geen tien jaar oud, controleert u dan de garantievoorwaarden van het glas. Vaak geven glasfabrikanten extra lange garantie.


Terug naar Algemeen