Uw huis isoleren, waar en hoe begint u?
Laatste vijf berichten
Categorie
Adviseur Projecten
Wanneer u wilt beginnen met verduurzamen en energie besparen, wordt het huis isoleren vaak als eerste maatregel genoemd. Dat is logisch, want als uw huis niet goed geïsoleerd is, hebben andere maatregelen minder effect. Begin met isoleren dus, maar hoe pakt u dat aan? Waar kunt u het beste beginnen en wat komt er allemaal bij kijken?
Waarom je huis isoleren?
Waarschijnlijk hebt u zelf al een goed beeld van waarom het een goed idee is om uw huis te isoleren. Voor de volledigheid zetten we toch alle voordelen voor u op een rij:
- Het levert u een aanzienlijke, structurele besparing op uw energiekosten op.
- U geniet van meer en beter te reguleren temperatuurcomfort in huis.
- De verkoopwaarde van uw huis stijgt.
- Het is goed voor het milieu, want uw huishouden stoot minder CO2 uit.
Je huis isoleren, waar begin je en wat komt er allemaal bij kijken?
U kunt beginnen met kleine stappen, zoals cv-leidingen isoleren. Maar het is natuurlijk ook goed om te kijken naar de wat grotere projecten, zoals het isoleren van uw vloer, dak, muren of ramen. Het volgende stappenplan helpt u op weg:
- Hoe goed is uw huis op dit moment geïsoleerd? Voer om dit precies te weten te komen een isolatie-zelfscan uit.
- Oriënteer u op de verschillende isolatiemogelijkheden. U leest er meer over verderop in dit artikel, onder de kop: Wat kun je het beste isoleren aan je woning?
- Kijk welke mogelijkheden het beste aansluiten op uw situatie, die voor uw huishouden het interessantst zijn.
- Beslismoment: gaat u op zoek naar het juiste isolatiebedrijf, of pakt u het zelf op?
- Plan het in. De zomer is bijvoorbeeld een goed moment. U hebt dan minder kans dat u letterlijk in de kou komt te zitten tijdens de werkzaamheden. Ook zijn de wachttijden van isolatiebedrijven dan vaak korter. Daarnaast is uw huis in de zomer vaak minder vochtig, wat belangrijk is voor de isolatiewerkzaamheden.
Wat kun je het beste isoleren aan je woning?
Iedere woning is weer anders. Daarom noemen we alle mogelijkheden die u hebt om te isoleren. Kies zelf welke u het beste toe kunt passen in uw woning:
-
Vloerisolatie
Van vloerisolatie krijgt u niet snel spijt. Het draagt namelijk naast het verlagen van de energiekosten ook bij aan uw woongenot: warme voeten en een lage rekening dus.
-
Dakisolatie
Is uw dak slecht of niet geïsoleerd? Dan kunt u honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening als u dakisolatie toegepast. Een schuin dak laten isoleren gaat het makkelijkst, maar een plat dak of een zoldervloer isoleren kan ook prima.
-
Isolatieglas
Bestaan uw ramen uit enkel- of dubbelglas? Vervang ze door HR++ of triple glas. U houdt niet alleen de warmte binnen, maar creëert ook meer rust. HR++ of triple glas is namelijk ook geluidsisolerend. Daarnaast is het ook nog eens goed voor uw energierekening en het klimaat.
-
Spouwmuur of spouwgevel isolatie
De spouw is de benaming voor de ruimte tussen binnen- en buitenmuren. De laatste jaren leveren bouwers woningen vaak standaard op met een geïsoleerde spouw, maar in oudere woningen is dat lang niet altijd het geval. Spouwisolatie staat erom bekend dat het, samen met dakisolatie, het meeste rendement oplevert.
-
Kunststof kozijnen
De isolatiewaardes van kunststof kozijnen zijn veel hoger dan die van houten kozijnen. Hebt u houten kozijnen en zijn ze al wat ouder? Dat is het slim om ze te vervangen door kunststof kozijnen in plaats van te kiezen voor een dure herschilderbeurt.
Bereken hoeveel je kunt besparen met kunststof kozijnen en dubbel of triple glas
Kunststof is van nature een warmte-isolerend materiaal. Het meerkamersysteem van de kunststof profielen garandeert een uitstekende isolatiewaarde. Dat levert naast meer wooncomfort ook een energiebesparing op.
Het meerkamersysteem komt er simpel samengevat op neer, dat de holtes in de kunststof kozijnen in een soort kamers zijn ingedeeld. Hoe meer kamers, hoe beter de isolatiewaarde. Berekenen hoeveel je kunt besparen door jouw huis te voorzien van kunststof kozijnen, kan met onze energiecalculator.
Hoe kun je het isoleren financieren?
Isoleren kost geld, maar gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om uw investeringen te financieren. Naast het inzetten voor verduurzaming van uw eigen spaargeld, een verhoogde hypotheek of een persoonlijke lening kunt u gebruik maken van verschillende subsidies. Bijvoorbeeld de ISDE-subsidie. Dit is een subsidie van de Rijksoverheid waarmee u tot 30% subsidie voor uw duurzame investering kan krijgen. Lees er meer over op de site van de stichting Milieu Centraal en in ons eerder verschenen artikel over subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen.
Met zijn 17,5 jaar ervaring bij Ploeg kozijnen, kent Adviseur Bas Broekmeulen het bedrijf van A tot Z. Met al zijn kennis kan hij klanten optimaal adviseren en begeleiden. Bas zijn expertise omvat o.a. het begeleiden van het hele traject en procesbewaking waar goed klantencontact bij hem voorop staat.
Meer over mij