Energiebesparen, isolatie, kunststof kozijnen en andere tips om je woning te verbeteren

10 tips om je woning te verbeteren

Een gesprek met de expert

Er kunnen diverse redenen zijn om in je woning te investeren. Wellicht is er achterstallig onderhoud of wil je een reeds goed onderhouden woning verder verbeteren. In gesprek met Martien Akerboom komen diverse besparingen aan de orde: van kunststof kozijnen tot isolatie en zonnepanelen.

Wil je de woning vooral verbeteren met het oog op een mogelijke verkoop of juist je eigen wooncomfort? Of zet je in op het verlagen van je huidige woonlasten en het beperken van toekomstig onderhoud? Het is belangrijk om dit eerst helder te hebben. Afhankelijk van het doel van je investering kun je kiezen voor verbeterpunten die daarbij aansluiten.

Maar wat zijn de concrete werkzaamheden die je zelf kunt doen of kunt laten verrichten? We zetten ze op een rijtje in een gesprek met Martien Akerboom. Martien is 55 jaar en is montagemanager bij Ploeg kozijnen. Daarvoor werkte hij 28 jaar bij Heembouw. Bij Ploeg geeft hij leiding aan de afdelingen werkvoorbereiding, montage en service en onderhoud. Met zijn bouwkundige achtergrond en leidinggevende ervaring gaat hij sturing geven aan de ontwikkeling van de montage-organisatie, met aandacht voor innovatie en professionalisering. Een echte ervaren bouwprofessional dus. Aan de hand van tien tips bespreken we met hem mogelijke verbeteringen aan je woning, en vooral wat deze je kunnen opleveren.

1. Herstel gebreken op tijd, anders kan dit tot grotere schade leiden

Martien adviseert om lekkages of beschadiging in een vroegtijdig stadium te herstellen. “Wanneer je het probleem net hebt geconstateerd, kun je meestal met redelijk eenvoudige middelen het probleem herstellen of laten herstellen. Dan zijn de kosten nog laag. Wanneer je de lekkage of beschadiging ongemoeid laat, kunnen de kosten van herstel nog hoger worden. Denk hierbij aan een lekkende dakgoot, een kapotte deurkruk, een kapotte ruit een kapotte kitvoeg.” Kortom, eenvoudige reparaties leiden tot een grote besparing.

2. Vervang oude installaties door energiezuinige installaties, dit bespaart veel energie en dus energielasten

Iedere particulier heeft te maken met onderhoud van CV-installatie, of mechanische installatie en warmwatersystemen. Hoe bespaar je hierop? Martien adviseert mensen vooral vervanging door energiezuinige installaties te overwegen. “Hiermee bespaar je en verhoog je je wooncomfort. Zonnepanelen, een luchtwarmtepomp of zonneboilers wekken elektriciteit op en warmte. De kosten vallen mee, omdat er vaak ook subsidies op worden gegeven. Kijk hiervoor eens op de website van de Rijksoverheid. Bovendien kun je de kosten terugverdienen door lagere energielasten.”

3. Pak tocht aan met behulp van isolatie, maar ventileer wel

Veel van de woningen die Martien in zijn werk tegenkomt, hebben te maken met tocht, door slechte isolatie. “En dat terwijl hier heel eenvoudig en tegen lage kosten iets aan te doen is, denk bijvoorbeeld aan het monteren van tochtstrippen bij de ramen en de voor- of achterdeur. Vergeet ook de bezem in de brievenbus niet.” En de ventilatie dan?

“Zorg er wel voor dat je blijft ventileren, anders blijft het woonvocht in de woning. Een vochtige woning ervaar je juist als koud, terwijl een droge woning warm aanvoelt. En het is gezonder.” Martien adviseert om de ramen vijftien minuten open te zetten om de lucht te verversen en te werken met ventilatieroosters. “Wanneer je toch last hebt van de kou, doe de roosters alleen open wanneer je naar bed gaat of wanneer je er niet bent.”

4. Maak je woning energiezuiniger door middel van isolatie

“Het mooie van isolatie is dat je dit deels zelf kunt doen en tegen geringe kosten”, vindt Martien, ”Denk daarbij aan maatregelen zoals vloer- en dakisolatie, isolatie van leidingen en gevelisolatie.” Sommige gemeenten stimuleren isolerende maatregelen met bijvoorbeeld subsidies. Hij verwacht dat er op termijn ook meer subsidie zal komen om oudere woningen te transformeren. “Nu al zie je dat banken meer krediet geven voor energiezuinige maatregelen of het energieneutraal maken van je woning.”

5. Vervang je verlichting door LED-verlichting

Vervang je verlichting door LED-verlichting. Dit is een eenmalige investering en zorgt voor een behoorlijke besparing. Je kunt dit ook geleidelijk doen, bijvoorbeeld per ruimte. Martien noemt het een misvatting dat LED-verlichting kil licht geeft: ”Tegenwoordig zijn er LED-lampen in allerlei tinten voor diverse armaturen, voor ieder huis is er wel bijpassende verlichting.”

6. Plaats isolerende beglazing, dit levert comfort op en bespaart veel energie

 “Het plaatsen van isolerende beglazing is een klus die je moet laten doen, maar het levert heel veel comfort op. Zeker wanneer je nu alleen enkel glas hebt of oud isolatieglas. Glas is een goede geleider van temperatuur, dus bij enkel glas voel je de kou door het glas heen.” Martien constateert dat de isolatiewaarde enorm is toegenomen: “Je hebt nu zelfs triple beglazing, die kan worden toegepast in nieuwe kozijnen, of HR++ glas, dat is super isolerend glas.” Als ander bijkomend voordeel noemt hij het feit dat dit type glas ook qua geluid isoleert.

7. Onderhoud is het behoud: kozijnen schilderen

“Het schilderen van je kozijnen is een must”, vindt Martien. “Schilderen kun je zelf doen, maar ook uitbesteden. Een goede schilderbeurt voorkomt houtrot en scheuren en zorgt ervoor dat je weer een hele tijd vooruit kunt. Ook wanneer je van plan bent om je woning te verkopen, geeft dit je woning een goed onderhouden aanzicht en bevordert het de verkoop.”

8. Maak je woning inbraakveilig: minder zorgen en een goede nachtrust

Je woning inbraakveilig maken doe je onder andere door het plaatsen van deugdelijke sloten. Installeer op je voordeur en achterdeur bijvoorbeeld sloten met 3 puntssluiting of 5 puntssluiting bij nieuwe kunststof kozijnen en gekeurde cilinders die inbraakveilig zijn, met een zogenaamde kerntrekbeveiliging. Ook kun je denken aan extra sloten op deuren en ramen. Daarnaast is het monteren van inbraakstrippen een goede manier om te voorkomen dat men met een eenvoudig bankpasje (dit noem je flipperen) kan inbreken.”

9. Plaats PV (Photo Voltage) panelen, denk aan zonnecollectoren of zonnepanelen

Naast het plaatsen van energiezuinige installaties noemt Martien ook specifiek het plaatsen van zonnepanelen: “Voor een betrekkelijk lage investering, bespaar je veel elektriciteit. Je hebt concreet dus een lagere rekening. De terugverdientijd is nu ongeveer zes jaar. PV-panelen worden steeds voordeliger. Je kunt met de hele buurt of straat een inkoopcollectief vormen. Met de lage rente op spaargeld is het interessant om nu juist te investeren. Je bespaart het milieu en je elektriciteitsrekening gaat omlaag of helemaal naar 0 euro.”

10. Vervang je oude houten kozijnen voor kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde en vragen weinig onderhoud. Ze zijn inbraakveilig en toekomstgericht. Martien wijst ook op de verhoging van het wooncomfort: ”Je verhoogt ook weer het leefcomfort door de isolatiewaarde en het onderhoudsvrije van de kunststof kozijnen. Het is echt een investering voor de komende 30 jaar.” Een misvatting is dat kunststof kozijnen niet mooi zouden zijn: ”20 jaar geleden was er alleen wit plastic. Tegenwoordig zijn er vele kleuren en uitvoeringen van kunststof kozijnen. Je kunt niet eens meer zien of het kunststof of hout is. Bij Ploeg kozijnen proberen we mensen ook echt te ontzorgen. We bieden een totaalconcept: van advies tot montage en service & onderhoud. Kwaliteit staat daarbij voorop. ”Martien noemt kunststof kozijnen een degelijk alternatief: ”Je bespaart op energie, maar ook op onderhoudskosten.”

 

Afsluitend wijst Martien nogmaals op het belang van goede ventilatie bij geïsoleerde woningen: ”Isoleren is goed, maar zorg wel dat je goed blijft ventileren. Nieuwe woningen doen dit onder andere met mechanische ventilatie.” Heeft Martien zelf ook een geoptimaliseerde woning? “Bijna alle bovenstaande punten heb ik ook zelf in mijn eigen huis doorgevoerd of laten doen. Ik heb er soms lang tegenaan gehikt om het te laten doen, sommige zaken vragen een behoorlijke investering qua tijd en geld. Maar uiteindelijk heb je er ook plezier, besparing en comfort van. Bovendien doe je het niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu.”