Hier in de Regio: verduurzaam je huis
Laatste vijf berichten
Categorie
Hier in de regio is opgericht in 2011 vanuit een liefde voor onze eigen leefomgeving. Niets is leuker dan het lezen van mooie verhalen over mensen en ondernemers die je kent of verrast worden door bijzondere foto’s van de mooiste plekjes uit de regio van Kaag en Braassem. Lees hier hoe je je huis kan verduurzamen met de expertise van Ploeg.
Dát geeft energie!
De energierekening is het afgelopen jaar bij vrijwel alle huishoudens flink omhooggegaan. Om enigszins de kosten te reguleren, kun je zelf energiebesparende maatregelen treffen. Misschien heb je al eens nagedacht om je huis te verduurzamen. Maar… waar begin je?
Een energiezuinig huis loont. Dat merk je in je portemonnee door lagere en
vaak ook stabielere woonlasten. En dat niet alleen: ook op gebied van wooncomfort kun je veel winnen. In een duurzaam huis kun je namelijk beter de binnentemperatuur regelen waardoor het koel in de zomer is en warm in de winter. Daarnaast zorgt het investeren in energiebesparende maatregelen voor een waardevermeerdering van je huis en draag je bij aan vermindering van de CO2-uitstoot.
Geen tocht meer
Om de warmte in huis – en de koude buitenlucht buiten – te houden is het belangrijk om je woning goed te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld door gevel-, vloer- en dakisolatie. Maar ook door het vervangen van glas door dubbel of triple glas. Dit levert een grote bijdrage aan de isolatie van je huis. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het ook geluidsisolatie biedt. En als je dan toch je ramen gaat vervangen, vervang dan ook gelijk je oude kozijnen door duurzame kunststof kozijnen. Hierdoor wordt eventuele tocht via kieren ook verleden tijd.
Hoewel isoleren een essentiële verduurzaamstap is, ben je er nog niet. Om écht verschil te maken op je energierekening moet je in je hele woning duurzame aanpassingen doorvoeren.
Zo kun je zonnepanelen plaatsen om zelf energie op te wekken en je oude ketel vervangen door een warmtepomp. Zo’n warmtepomp is vrij duur in aanschaf, maar het is ook één van de efficiëntste manieren om je woning – en water – te verwarmen. Een andere aanpassing is het plaatsen van een zonneboiler, die water voor vloerverwarming en douche verwarmt met zonne-energie. Om vervolgens zuinig met het warme water om te gaan is het raadzaam om een waterbesparende douchekop te plaatsen. Want hoe minder water je gebruikt, hoe minder gas nodig is om het te verwarmen.
Van klein naar groot
Je hoeft niet alles tegelijk doen. Maak keuzes op basis van aanschafkosten of op basis van wat het meeste rendement heeft. Zo maak je je eigen plan om stapsgewijs te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld starten met kleine maatregelen, zoals kieren dichten, ledverlichting en een waterbesparende douchekop, en werken naar grotere aanpassingen. Je merkt vrij snel resultaat en dat motiveert om door te gaan. Een andere optie is om uit te rekenen hoeveel energie je nodig hebt in de toekomst. Houd rekening met je gezinssamenstelling, kijk naar je huidige verbruik en maak een rekensom. Zo kun je berekenen welke duurzame aanpassingen er nodig zijn. Belangrijk bij je stappenplan is de volgorde. Zorg bijvoorbeeld eerst dat je huis goed geïsoleerd is en pas daarna je verwarmingssysteem aan.
Verduurzamen betekent ook investeren. Dit kun je met eigen middelen doen, maar er zijn ook diverse regelingen. Zo is er bijvoorbeeld de Energiebespaarlening, waarmee je onder andere kunststof kozijnen en isolatieglas kunt financieren. Ook zijn er voor particulieren diverse subsidies. Een aantal van deze subsidies is verzameld in de regeling investeringssubsidie duurzame energie en energie besparen (ISDE): een tegemoetkoming bij de aankoop van onder andere zonneboilers, warmtepompen en isolatiemaatregelen.