Ploeg kozijnen verzorg Service en onderhoud aan kunststof kozijnen|

Gespecialiseerd in Service en Onderhoud

Kunststof kozijnen vragen veel minder onderhoud dan andere kozijnen. Toch is het ook bij kunststof kozijnen van belang om deze zo nu en dan schoon te maken en te onderhouden. Wie kan hier meer over vertellen dan Paul Randsdorp, Service en Onderhoudsmonteur bij Ploeg kozijnen.

Paul, vertel eens hoe ben je bij Ploeg kozijnen terecht gekomen?

“Ik renoveerde huizen en was ook altijd al veel aan het klussen thuis. Door mijn achtergrond ben ik 15 jaar geleden als planner van de installatiemonteurs begonnen bij Ploeg kozijnen. Toen er op een gegeven moment een tekort aan monteurs was, heb ik zelf de werkkleding aangetrokken en ben kozijnen gaan plaatsen bij klanten. Vanuit die rol ben ik doorgegroeid naar service, het begin van mijn carrière als servicemonteur. Samen met Jos van der Ploeg hebben we toen de officiële Service en Onderhoud afdeling van Ploeg kozijnen opgezet.”

Waarom heeft Ploeg kozijnen een aparte afdeling voor service en onderhoud?

“Eerst waren het de monteurs die de service en onderhoud van de kunststof kozijnen naast hun werkzaamheden deden. Maar onderhoud van een kozijn is toch echt wat anders dan het installeren van een kozijn. Met een eigen serviceafdeling konden we ons echt specialiseren. Hierdoor onderscheiden we ons ook echt van de andere leveranciers in de regio. Niet alleen ons werk is anders dan dat van onze monteurs, we dragen ook werkkleding met de bedrukking Service en Onderhoud. Klanten waarderen dit verschil in kennis en expertise, want wij zijn gespecialiseerd in onderhoud. Wij kunnen bijna alle ‘problemen’ met kozijnen oplossen.”

Wat maakt jouw beroep zo mooi?

“Het mooiste vind ik dat je mensen blij kunt maken. Je wordt toch af en toe opgebeld als een raam of deur niet meer wil sluiten of men bijvoorbeeld stormschade heeft opgelopen. Men is dan erg in paniek en je moet daar mee om kunnen gaan. Maar er zijn ook problemen die veroorzaakt zijn door achterstallig onderhoud. Ook deze mensen wil je uiteindelijk een positief gevoel geven. Je bent het visitekaartje van Ploeg kozijnen en van de kunststofkozijnen-wereld.”

Wat doet een Service en Onderhoudsmonteur zoal?

“Ik heb een heel divers takenpakket. Zo kom ik langs als ramen of deuren gesteld moeten worden of als er beschadigingen zijn. Ook hebben veel klanten een onderhoudscontract bij ons. Bij hen komen we eens per jaar of eens in de twee jaar langs voor een onderhoudsbeurt. Maar we worden ook door de politie gebeld na een inbraakpoging. Als de technische recherche klaar is met het onderzoek, gaan wij de boel gelijk repareren. We plaatsen ook inzethorren en plissé hordeuren in kunststof kozijnen. En als er problemen zijn met kozijnen van andere leveranciers en deze kunnen geen service en onderhoud leveren, ook dan komen we langs.

Waarom Service en Onderhoud – kunststof kozijnen zijn toch onderhoudsvrij?

“Mensen denken dat kunststof kozijnen onderhoudsvrij zijn, maar ze zijn onderhoudsarm. Net als bij andere kozijnen moeten de ramen zo nu en dan gezeemd worden, het is handig als je dan ook de kozijnen af en toe schoonmaakt. Zeker hier in de regio waar je veel last hebt van vliegtuigen, auto’s, regen, zout en zand, krijg je snel zwarte strepen op je kozijnen. Als je die niet af en toe wegwast, dan branden die strepen in je kozijn. Smeer dan ook meteen het beslag, dat zorgt ervoor dat je ramen en deuren goed blijven sluiten.”

Kan iedereen met kozijnen jou bellen? Ook onderhoud voor andere merken kozijnen?

“Ploeg kozijnen verricht geen servicewerkzaamheden aan kozijnen van een ander merk omdat we over onvoldoende middelen beschikken dit goed uit te kunnen voeren. Denk hierbij enerzijds aan specifieke onderdelen van beslag, rubbers enzovoort waar we niet aan kunnen komen en anderzijds specifieke kennis & kunde betreffende de verschillende profielsystemen."

Veel voorkomende ‘problemen’, hoe zelf op te lossen?

“Het onderste gootje van de kunststof kozijnen komt snel vol te zitten met zand, modder of ander vuil. Waardoor de afwatering niet goed meer loopt en het water naar binnen loopt. Houd dat gootje dus goed schoon om lekkende kozijnen te voorkomen. Probeer verder om deuren met een meerpuntssluiting altijd in het slot te houden. Deze deuren reageren op warmte en kou. Als de deur gesloten blijft, kan de deur niet scheef trekken. Mocht het onverhoopt toch een keer mis gaan, neem dan contact op met ons. Je kunt je ons zelfs buiten kantoortijden bereiken. Ook buiten kantoortijden proberen zo snel mogelijk te reageren op een melding. Is er echt spoed, dan springen we gelijk in de auto.”

Welke fabels kom je vaak tegen?

“Kozijnen met autowax schoonmaken. Dat is echt niet meer nodig. Tegenwoordig zitten er toevoegingen in de kozijnen en die zorgen ervoor dat de kozijnen niet meer breekbaar zijn en geen barsten meer kunnen krijgen. Poets je je kozijnen met autowax dan vul je in feite alleen de (houtnerf)structuur op.”

Schoonmaken van kunststof kozijnen, wat is jouw tip?

“Het is beste is om de kozijnen gewoon schoon te maken met wat afwasmiddel. Met lauw water poets je alle oneffenheden weg. Door het afwasmmiddel krijg je streeploze ruiten en komt er een vuilafstotend laagje op de kozijnen. Als de kozijnen echt vies zijn, dan heb je gespecialiseerde bedrijven die de kozijnen voor je kunnen schoonmaken.”