Tips voor het schoonmaken van kunststof kozijnen

Schoonmaken kunststof kozijnen en isolatieglas

Wat kunt u doen om het fraaie uiterlijk van de kunststof kozijnen te behouden? Hoe kun je kunststof kozijnen schoonmaken en met welke schoonmaakmiddelen? Op welke manier kun je het beste isolatieglas (HR++ en Triple) schoonmaken. Wij zetten de tips op een rijtje.   

Een van de voordelen van kunststof kozijnen is dat deze onderhoudsarm zijn. En daarmee bedoelen we dat ze naast het zemen van de ramen alleen maar schoongemaakt hoeven te worden. Met daarnaast ongeveer een keer per jaar even de bewegende delen nakijken en smeren. En daarmee bespaart u veel tijd en geld, omdat het schilderen van de kozijnen nooit meer hoeft te gebeuren.

Wat kunt u doen om het fraaie uiterlijk van de kunststof kozijnen te behouden? Welke schoonmaakmiddelen kunnen gebruikt worden en welke niet? Op welke manier kun je het beste isolatieglas (HR++ en Triple) schoonmaken. Wij zetten de tips op een rijtje.

Gemakkelijk schoonmaken

Het schoonmaken van kunststof kozijnen is erg eenvoudig. De kunststof profielen weren vuil en stof. Daarom is het voldoende om de kozijnen gewoon te wassen met een zachte vochtige spons en water. Als schoonmaakmiddel kunt u een huishoudelijk middel gebruiken. Gebruik hiervoor een niet-schurend middel op waterbasis en geen reinigingsmiddelen op basis van o.a. ammoniak en chloorhoudende producten zoals bleekwater. Aan een eenvoudig sopje heeft u genoeg.

Speciale aandachtspunten

  • Nooit de kozijnen droog reinigen om krassen of schrammen op het oppervlak te voorkomen.
  • Nooit overgaan tot het verven van de kozijnen.
  • Nooit de kozijnen reinigen met schuurmiddelen en agressieve stoffen of aromatische oplosmiddelen zoals wasbenzine, aceton, terpentine, petroleum, white-spirit e.d.
  • Nooit de kozijnen schoonmaken met een stoomreiniger, het gebruik hiervan kan witte vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.

Vlekken

Hebt u vlekken op de kozijnen of het glas die u niet schoon krijgt? Neemt u dan gerust contact met ons op voor advies. Wij hebben hiervoor diverse speciale schoonmaakmiddelen die hiervoor geschikt zijn. Als een bepaalde behandeling eenmaal is toegepast ontstaat er soms onherstelbare schade. Bij de minste twijfel komt onze Service en Onderhoudsmonteur ter plekke bij u kijken en kan hij het meestal direct voor u schoonmaken.

Schoonmaken isolatieglas

Voordat u het glas met een spons gaat schoonmaken, is het aan te bevelen om eventueel aanwezig zand met veel water af te spoelen. Daarmee voorkomt u dat het schurende zand krassen op het glas veroorzaakt. Het is belangrijk om het glas te reinigen met een (milieu)vriendelijk schoonmaakmiddel. Geschikt voor het reinigen van alle soorten ramen en deuren zijn de neutrale vaatwasmiddelen voor de hand (dus niet de middelen voor de vaatwasma­chine). Altijd afspoelen met schoon water.

Gebruik geen schurende of agressieve middelen. De schurende middelen kunnen krassen veroorzaken op glas en kunststof. De agressieve middelen kunnen de toplaag van de kunststof ramen aantasten. Ook de levensduur van de randafdichting van het isolatieglas kan hierdoor negatief worden beïnvloed.

Aandachtspunt:

  • Niet op de beglazing schrijven, ok niet met krijt of afwasbare stift. Kleef nooit stickers, posters etc. op de ruiten. Dit kan leiden tot een thermische breuk. Om dezelfde reden mag het glasoppervlak aan de binnenzijde nooit volledig of gedeeltelijk worden afgedekt.
  • Condens aan de buitenkant van de ramen kunt u niet voorkomen. Dit verschijnsel is zeker geen fout in het product. Sterker nog het bewijst de aanwezigheid van prima isolerende beglazing.