Een veilig huis met Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Houd inbrekers buiten de deur met deze handige tips

Waar wordt er ingebroken? Hoe maak ik mijn huis Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en tips om uw huis nog veiliger te maken. Met goed hang- en sluitwerk en sloten die minimaal voldoen aan de 3-minuten inbraakwerendheidsnorm maakt u het inbrekers erg moeilijk. Verklein de kans op inbraak in uw woning met maar liefst 90%.

Waar veel mensen denken dat criminelen vooral ’s nachts of ’s avonds op stap gaan, blijkt het tegenovergestelde. De meeste inbraken vinden overdag plaats. Dat is het moment dat mensen niet thuis zijn, een deur niet op slot is gedraaid of een raam nog open staat. De kans voor inbrekers om snel hun slag te slaan. Door te zorgen dat uw sloten minimaal voldoen aan de 3-minuten inbraakwerendheidsnorm maakt u het inbrekers erg moeilijk.

Waar wordt er ingebroken

Vooral deuren zijn favoriet bij inbrekers. De achterkant van de woning is het meeste in trek. Zo’n 36% van alle inbraken gebeurt via de achterdeur. De voordeur wordt in 21% van alle inbraken gebruikt. Maar ook een raam op de benedenverdieping is een veel gebruikte ingang. Inbrekers vergelijken uw woning met woningen in de buurt. Goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan de richtlijnen van Politiekeurmerk Veilig Wonen maakt u uw woning minder aantrekkelijk voor inbraak. Bovendien krijgt u als u uw huis tegen inbraak beveiligt, bij een groot aantal verzekeraars korting op de premie voor de inboedelverzekering.

Inbraakmethodes

Er zijn veel verschillende inbraakmethodes. Een overzicht van de meest voorkomende manieren én hoe u ze kunt voorkomen.

Overzicht inbraakmethodes

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoende zijn beveiligd. Woningen die volgens de voorschriften van PKVW zijn beveiligd, hebben tot 90% minder kans op een inbraak. Als de woning voldoet aan een aantal inbraakpreventie eisen, kunt u bovendien het PKVW certificaat Beveiligde Woning aanvragen.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Een goed beveiligde woning volgens Politiekeurmerk voldoet aan een aantal richtlijnen. Denk daarbij aan:

 • Gecertificeerd hang- en sluitwerk voor ramen, deuren, schuifpuien en openslaande deuren
 • Goede buitenverlichting bij de voor- en achterdeur
 • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat
 • Rookmelders op iedere etage

Hoe maak ik mijn deur(en) en ramen PKVW?

Om deuren te laten voldoen aan de richtlijnen van Politiekeurmerk Veilig Woningen is het van belang dat deuren en ramen voorzien zijn van degelijk hang- en sluitwerk. Sloten en scharnieren die voldoen aan de eisen van inbraakpreventie. Een slot dat voldoet aan het Politiekeurmerk, is getest en volgens de regels gemonteerd. Zo’n slot herkent u aan het SKG®-logo, met sterren. Het aantal sterren geeft de indicatie van de inbraakwerendheid aan. 

Om te zien wie er voor de deur staat kunt u kiezen voor glas in de deur of deurspion. Het hang- en sluitwerk dat wij toepassen bij de voordeur, achterdeur, schuifpui of openslaande deuren voldoet aan de richtlijnen van Politiekeurmerk.

Deze maatregelen zijn natuurlijk geen garantie dat geen enkele inbraak meer lukt, maar de kans wordt wel aanzienlijk verkleind. En wel met 90%.

Test veiligheid eigen woning

Nieuwsgierig naar hoe inbraakwerend uw eigen woning is? Doe de test op de site van de politie!

Deze tips maken uw huis nog veiliger

 • Draai uw deur op slot als u het huis verlaat
 • Verlicht uw woning (binnen en buiten)
 • Goede sloten (op ramen en deuren)
 • Waardevolle spullen uit het zicht
 • Rookmelders op de juiste plek
 • Afwezig? Licht uw buren in
 • Houd struiken laag
 • Noteer serienummers en maak foto’s van uw waardevolle spullen