Paul Färber legt uit wat de voordelen zijn van eigen productie van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen direct uit de fabriek, wat zijn de voordelen

Een bezoek aan de showroom bij Ploeg kozijnen is de perfecte manier om de voordelen van kunststof kozijnen te leren kennen, maar ook om een goed advies te krijgen van een deskundige. Paul Färber, productieleider, vertelt wat de voordelen zijn voor de klant van eigen productie.

Terwijl je in onze showroom advies krijgt over jouw nieuwe kunststof kozijnen, kun je soms horen dat een verdieping hoger de kozijnen geproduceerd worden. Bij Ploeg kozijnen zijn de lijnen kort tussen verkoop en productie.Wat zijn de voordelen voor jou als klant, als jouw kozijnenleverancier zelf zijn kunststof kozijnen produceert? Wij vragen het aan Paul Färber, al 21 jaar productieleider in de kunststof kozijnen fabriek van Ploeg Kozijnen in Nieuw-Vennep.

Wat is het voordeel van eigen productie van kunststof kozijnen?

“Doordat we alles in eigen huis kunnen doen, kunnen we heel flexibel en klantgericht werken. Van de verkoop en de werkvoorbereiding tot het productieproces. Elke schakel zit in hetzelfde gebouw. Je legt als klant jouw tekeningen bij ons neer en wij regelen vervolgens alles voor je. Als klant heb je dus maar een telefoonnummer nodig om jouw kunststof kozijnen te laten maken, installeren en onderhouden.”

Wat maakt jullie productieproces zo bijzonder?

“Onze kunststof kozijnen worden geproduceerd volgens de nieuwste technieken en machines. Door de jaren heen zijn we steeds meer gaan automatiseren in het voorbewerkingscentrum en bij de lasmachines. Hierdoor is het proces van voorbewerking naar nabewerking versneld, maar zijn ook onze kunststof kozijnen veel nauwkeuriger geproduceerd, we werken tot tiendes van millimeters nauwkeurig.”

“Normaal worden de profielen versterkt met staal, maar we werken steeds meer met glasvezelversterkende profielen. Het voordeel van glasvezel is dat het niet krom trekt, een betere isolatiewaarde heeft en lichter is dan staalprofielen. Daarnaast is het minder arbeidsintensief, want de glasvezelversterking zitten al in de profielen.”

“Naast glasvezelversterkende profielen produceren we ook steeds meer kozijnen met de Zendow#neo techniek. Hierbij wordt zowel het kozijn als het draaideel van de stalen kern vervangen door een kunststof profiel met schuimkern en staaldraden. Dit verhoogt de isolatiewaarde en wordt daarom veel toegepast bij energiezuinig bouwen.”

“Daarnaast werken we met digitale werkplekken, dit betekent onder andere dat we het hele productieproces beter kunnen volgen, zoals welk materiaal we gebruiken, welke schroeven etc. Alles ligt vast en wordt geregistreerd, hierdoor werkt iedereen met dezelfde informatie.”

Kunnen jullie alle maten en afmetingen produceren?

“Wij produceren zowel grote als kleine kozijnen, je kunt wel stellen dat Ieder kozijn voor ons uniek is. Ook afwijkende vormen zijn voor ons geen probleem. En met de steeds hogere energie eisen, zien we dat luchtdicht bouwen steeds belangrijker wordt. Bij luchtdicht bouwen zit er meer aandacht in de details van de deuren en de mechanische verbindingen. deze kozijnen worden trouwens getest met onderdruk, ze mogen geen lucht door laten. Naast dat het beter is voor het milieu om minder te verspillen is het ook nog eens goed voor de portemonnee. Ronde kozijnen of toogkozijnen besteden we wel uit of we bestellen de onderdelen los en lassen alles alsnog zelf aan elkaar. De producent waar we hiervoor mee samenwerken voldoet aan dezelfde kwaliteits- en milieu-eisen als onze eigen productie.”

Hoe zit het met kwaliteitskeurmerken en duurzaamheid van jullie kozijnen?

“Wij zijn in het bezit van het KOMO certificaat, dit certificaat waarborgt de kwaliteit van onze geproduceerde kozijnen. Deze worden getest op uitvoering, hang en sluitwerk, afmetingen en of de kwaliteit gewaarborgd blijft onder verschillende (weers)omstandigheden. Om de 3 maanden komt een controleur van het SKG onaangekondigd bij ons de testen uitvoeren. Het SKG handhaaft de KOMO certificering. En een keer per jaar komt het SKG met een meetwagen langs om onze kozijnen te testen op wind- en waterdichtheid.

Ploeg kozijnen als kozijnenleverancier is aangesloten bij de VKG, het keurmerk voor kunststof kozijnen. Zij laten ons gehele proces van productie tot installatie controleren door onafhankelijke keurmeesters. En wij als Ploeg kozijnen zijn verplicht alleen gediplomeerde monteurs in dienst te nemen.

Qua duurzaamheid gaan alle afgezaagde profielen die we niet meer gebruiken weer terug naar Deceuninck, onze profielenleverancier. Datzelfde doen we ook met alle zaagsel, dit wordt verzameld via een speciaal afzuigsysteem, waarna een pers er kleine briquettes van maakt. De profielen en briquettes worden weer verwerkt en hier worden weer nieuwe kunststof producten van gemaakt.

“Wat ook goed om te weten is, dat al ons hang- en sluitwerk voldoet aan het PolitieKeurmerk Veilig Wonen SKG 2 sterren met kerntrekbeveiliging. Kerntrekbeveiliging is tegenwoordig zelfs een eis, dit wordt standaard door ons gemonteerd.”

Tenslotte, wat is er voor nodig om hier te kunnen werken?

“Er is geen specifieke opleiding voor het produceren van kunststof kozijnen. Daarom leiden wij iedereen zelf op. Wat we vragen is ervaring in het lezen van tekeningen, bijvoorbeeld een timmerman of iemand met een soortgelijke achtergrond. Deze mensen zijn ook gewend om met gereedschap te werken. Maar de allerbelangrijkste eis is toch wel of je past binnen de filosofie van Ploeg kozijnen. Ons team is heel erg hecht, er is weinig verloop, iedereen werkt hier al jaren. Zelfs als mensen intern willen doorgroeien dan kan dat.”