Condens op de buitenkant van de ramen, waar komt dit door?

Condens op buitenkant ramen

Kunststof kozijnen zijn in combinatie met hoogrendementsglas (HR+ en HR++ glas) super isolerend. Condens op een ruit van de auto vinden we heel normaal. Maar bij condens op de buitenkant van de ramen van een woning kijken we vaak nog vreemd op. Wist u dat deze condensvorming aantoont dat u prima isolerende beglazing in uw woning heeft.

Condens niet binnen maar buiten

Vooral in het voorjaar en najaar ontstaat deze condensatie aan de buitenkant van de ramen. Dat kan hinderlijk zijn omdat het zicht naar buiten op dat moment belemmerd wordt. Het vocht aan de buitenkant van de ramen komt door de hoge isolatiewaarde van het toegepaste glas. Dit verschijnsel vindt meestal in de ochtenduren plaats. De buitentemperatuur ligt 's morgens al een stukje lager, terwijl de luchtvochtigheid relatief hoog is. Deze factoren veroorzaken samen met windstil weer en na heldere nachten, condensatie aan de buitenzijde van beglazing. Deze weercondities voor condensatie aan de buitenkant, doen zich ook voor in het vroege voorjaar. De lage buitentemperatuur in combinatie met een hogere relatieve vochtigheid veroorzaakt deze condens. Bij het stijgen van de buitentemperatuur gedurende de dag verdwijnt deze condens vanzelf.

Lees ook dit artikel van Glassolutions over condens op de ruit. 

Kunt u het voorkomen?

Condens aan de buitenkant van de ramen kunt u niet voorkomen. Ook niet als u het telkens droog maakt. Zolang de buitentemperatuur laag is en de relatieve luchtvochtigheid blijft, blijft condens aan de buitenkant van uw ramen ontstaan. Dit verschijnsel is zeker geen fout in het product. Sterker nog het bewijst de aanwezigheid van prima isolerende beglazing.

Condensatie op de buitenkant van het glas bewijst de aanwezigheid van prima isolerende beglazing!