Visuele ondersteuning nodig?
Zie hier de bijbehorende tekeningen
Opblokken / uitblokken
Opblokken
Het "opblokken" van een kunststof deur verwijst naar het correct plaatsen en ondersteunen van de glas- of paneelinzet met behulp van glasblokjes (ook wel stelblokjes genoemd). Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het glas of paneel goed vastzit, de deur niet doorzakt en de constructie stabiel blijft.
Belang van opblokken:
- Voorkomen van doorbuigen – Een kunststof deur kan vervormen als het glas of paneel niet goed ondersteund wordt.
- Gelijkmatige drukverdeling – Het zorgt ervoor dat de krachten goed verdeeld worden, zodat de deur goed functioneert en het hang- en sluitwerk niet overbelast raakt.
- Voorkomen van klemmende deuren – Een slecht opgesteunde ruit of paneel kan de deur laten uitzakken, waardoor deze moeilijk sluit.
- Duurzaamheid en isolatie – Correct opblokken voorkomt dat het glas gaat werken of beschadigt, wat de levensduur en isolatie van de deur verbetert.
- Controleer de opdek (gewenst is 8mm rondom)
- Indien nodig, bijstellen op de scharnieren zodat je naar 8mm rondom gaat. Gebruik hiervoor de gewenste inbussleutel.
Tip: Bij afstellen, is het slim om met het onderste scharnier te beginnen.
- Controleer of de glasbruggen aanwezig zijn in de sponningen op de juiste positie zitten.
Tip: Zie tekeningen voor de juiste positie en zorg dat deze (+/- 80mm) uit de hoek zitten. Gebruik hiervoor de breedte van de glaslepel om dit makkelijker te bepalen.
- Monteer de desbetreffende vlakvulling waarbij Ploeg Kozijnen aanraadt om te starten met de onderste vlakvulling.
Tip: Zorg ervoor dat de sponning schoon is gemaakt en de rubbers in goede staat zijn.
- Plaats hierin de glasblokjes volgens de aangegeven richtlijnen in de bijlage. Begin eerst met opblokken, hetgeen groen gemarkeerd in de bijlage.
Tip: Kijk goed dat je de juiste Ploeg deur erbij pakt in het document.
- Gebruik voor het uitvoeren van stap 5 met name de grijs aangeleverde glasblokken om tot het gewenste resultaat te komen.
- Controleer na het uitvoeren van stap 6 je opdek. Indien de gewenste opdek nog niet is behaald pas dan de glasblokjes aan in de vlakvulling om wel tot deze gewenste opdek te komen. Gebruik hiervoor, indien nodig, de overig aangeleverde kleuren glasblokken.
Tip: Om te voorkomen dat in de toekomst de deur uitzakt raad Ploeg Kozijnen aan om de deur aan de sluitzijde iets hoger uit te blokken (1 a 2mm om te werken richting 10mm opdek).
Uitblokken
Uitblokken bij een kunststof deur is vergelijkbaar met opblokken, maar de focus ligt op het correct positioneren en ondersteunen van het deurkozijn of deurpaneel tijdens montage. Dit gebeurt met behulp van stelblokjes of wiggen om de deur recht en waterpas te plaatsen.
Waarom is uitblokken nodig?
- Voorkomen van doorhangen of kromtrekken – Als een deur of kozijn niet goed wordt ondersteund, kan deze na verloop van tijd gaan verzakken.
- Zorgen voor een juiste passing – Door strategisch uit te blokken, wordt de deur goed uitgelijnd en sluit deze correct.
- Voorkomen van spanning in het materiaal – Kunststof kan uitzetten en krimpen bij temperatuurverschillen. Goede ondersteuning voorkomt overmatige druk en scheefstand.
- Betere werking van hang- en sluitwerk – Een goed uitgelijnde deur zorgt ervoor dat scharnieren, sloten en rubbers optimaal functioneren.
- Het plaatsen van gewenste dikte glasblokken op de aangegeven plekken, gemarkeerd in het geel, in de bijlage.
Tip: Je hebt hiervoor geen glaslepel nodig of onnodige kracht. Deze glasblokken mogen niet onder spanning komen te staan.
- Monteren van glaslatten met een hamer met een rubberen kop.
Tip: Bij het loshalen van de glaslatten bij het kozijn, leg de glaslatten bij het kozijn op de plek waar deze in de sponning wordt geplaatst.
Benodigheden
- Hamer met rubberen kop
- Glaslepel
- Inbus sleutel voor stellen deur
- Glasblokken in div. kleuren (wordt aangeleverd via Ploeg
Visuele ondersteuning nodig?
Zie hier de bijbehorende tekeningen