Duurzaam leven is het mantra van Job Grovenstein

Duurzamer leven is niet zo moeilijk

Praktijktips van een ervaringsdeskundige

Duurzamer leven: veel mensen praten erover, maar weinigen zetten ook daadwerkelijk concrete stappen. Hoe pak je het aan wanneer je werkelijk wilt overschakelen naar een duurzame leefstijl? Wij spraken met Job Grovenstein: een echte duurzaamheidsfanaat die de daad bij het woord heeft gevoegd. Hij heeft zijn woning grotendeels zelf verduurzaamd.

Kun je iets over je woonsituatie vertellen?

“Ik woon al 35 jaar in Hoogmade, eerst met zijn vieren als gezin. Nu de kinderen het huis uit zijn, wonen we hier nog met zijn tweeën.”

Hoe komt het dat je zo met duurzaamheid bezig bent?

“Dat heeft alles te maken gehad met het werk dat ik deed. Regelmatig werd er in de vakbladen aangegeven dat er een einde zou komen aan de fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie. Ik besloot bij mijzelf te beginnen. Dat is aardig gelukt denk ik.”

Hoe ben je begonnen met het verduurzamen van je huis?

“Ruim 30 jaar geleden ben ik begonnen met de bouw van een serre die op het zuiden ligt, niet bedoeld als woonserre maar als opvang voor zonne-energie. In de winter is de serre een warmtebuffer voor de woonkamer. In het voor- en naseizoen, staat de serre open en hebben we gratis zonnewarmte. Ook hebben we als één van de eersten spouwmuurisolatie toegepast, dit zit er ook al 30 jaar in. Vervolgens heb ik vloer- en dakisolatie toegepast. In 1999 en 2001 installeerde ik zonnepanelen en zonnecollector. We waren één van de eersten die dit deden. Daar hebben we nu nog steeds ontzettend veel plezier van. Die zonnepanelen brengen nu nog steeds jaarlijks 450 kWh (kilowatturen) op. In 2011 heb ik nog eens 3040 Wp aan zonnepanelen op het zuiden van het dak geplaatst. Maandelijks doe ik mijn opnamerondje van de meterstanden. Zo houd ik het bij en weet ik precies wat ik verbruik en bespaar. Ik ben een freak, ik wil alles weten.”

Is je verbruik hierdoor heel drastisch gedaald?        

“We zijn pas serieus gaan besparen toen de kinderen het huis uit gingen. Je hebt dan alles in de hand. Nu met zijn tweeën is het energieverbruik zo laag, dat we nul op de meter woning (NOM) hebben. Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt gemiddeld 3400 kWh elektriciteit per jaar. De meeste mensen halen dat niet eens. Inzicht krijgen in je energieverbruik, leert je waar en hoe je kunt besparen. Dat geldt trouwens ook voor je gasverbruik.”

Richt je je alleen op energieverbruik en isolatie of neem je ook op andere fronten duurzame maatregelen?

Ik heb ook een regenwateropvang onder het huis liggen. Die vangt al het regenwater op van de verharde delen van het huis. Dat water gebruik ik voor het spoelen van de toiletten en de wasmachine. In feite is deze installatie duurder dan kraanwater. Maar hierbij gaat het mij in de eerste plaats om duurzaamheid en de hobby van het aanleggen van de installatie. Afval scheiden doen we volgens de gemeentelijke normen. Dat doen we heel secuur; zelfs een kassabonnetje gaat in de papierbak. Het is een manier van leven. En gelukkig zitten mijn vrouw en ik op één lijn.”

Ben je buiten je eigen woning ook veel met duurzaamheid bezig?

Ik ben ook betrokken bij het duurzaamheidsplatform van de gemeente. We zijn daar nu ruim een jaar bezig. Voor de gemeente Kaag en Braassem hebben we een duurzaamheidsagenda: het streven is om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Daar moeten we nu mee aan de slag.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten?

Ik ben op dit moment bezig met een businesscase voor een zonnepark in de gemeente Kaag en Braassem. Dit wordt een park van 1 hectare, met circa 2.500 panelen. Ook promoten we het plaatsen van driedubbelglas, voor extra isolatie. Ik vind dat trouwens iets wat ieder huis zou moeten hebben, dit zou gewoon de standaard moeten zijn. Je bespaart hier echt aanzienlijk mee op de kosten van verwarming. Laat de montage van kunststof kozijnen ook goed uitvoeren, door een betrouwbare partij. Dan weet je zeker dat de naden en kieren goed worden afgedicht. Want anders helpt driedubbelglas natuurlijk ook niet erg voor de isolatie. Verder zou het goed zijn als er meer nul op de meter van woningen komen. Het zou al een goed begin zijn als alle nieuwbouwwoningen energieneutraal gebouwd worden. Het is veel duurder om dit achteraf te doen, dan direct bij de bouw van de woning.”

Welk advies zou je mensen willen geven die met duurzaamheid aan de gang willen?

 “Mensen die handig zijn kunnen heel wat zelf doen. Wanneer je het laat doen, ben je een stuk duurder uit. Maar er is veel mogelijk. Wees creatief. Zonnepanelen worden steeds toegankelijker en zijn een goede investering. Zodra de stekker erin gaat, ga je verdienen.”

En wanneer je minder handig bent of niet direct kunt investeren?

Energie besparen begint simpelweg bij laaghangend fruit. Je doet de simpele dingen eerst, zoals spouwmuren, dak- en vloerisolatie. Daarna kun je gaan denken over andere investeringen. Maar ook LED-verlichting, daar bespaar je al heel wat mee. Maar het kan nog eenvoudiger: doe gewoon het licht uit als je niet in een kamer bent. Het gaat om kleine alledaagse dingen: wat je bespaart, hoef je niet te betalen. Het is een levenswijze. Je hoeft heus niet te starten met zonnepanelen, die komen pas later in het duurzaamheidstraject. Ik zou het een goed plan vinden om deze bewustwording al op de basisschool te laten terugkomen. Laat kinderen zien wat energie werkelijk kost, en leer kinderen bijvoorbeeld meterstanden opnemen. De waarde van energie leren, zorgt ervoor dat mensen bewuster omgaan met duurzaamheid en energiebesparing.”

Voordelig investeren

Als particuliere woningeigenaar heeft u de kans om voordelig te investeren in een energiezuinige woning! Het Nationaal Energiebespaarfonds is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Het vervangen van uw kozijnen voor kunststof kozijnen met HR++ glas of triple glas past ook binnen deze regeling.
Meer informatie over de aantrekkelijk energiebespaarlening kunt u vinden op de website Het Nationaal Energiebespaarfonds. Hier kunt u ook een aanvraag indienen.