Project renovatie woning in Amsterdam in de Wegener Sleeswijkbuurt

Renovatie Wegener Sleeswijkbuurt Amsterdam

157 woningen naar nul-op-de-meter

In de Wegener Sleeswijkbuurt in Amsterdam-West zijn 157 portiekwoningen gerenoveerd. Woningcorporatie Eigen Haard wil de eind jaren vijftig gebouwde woningen met deze ingreep naar Nul-op-de-meter brengen.

Vezelversterkte profielen

De bewoners van de portiekwoningen, die zijn verdeeld over vijf woonblokken van vier verdiepingen, krijgen straks een goed geïsoleerd huis met minder geluidsoverlast, vernieuwd interieur en een nieuw balkon. Op de gebouwen komen nieuwe daken met daarop zonnepanelen. De prefab gefabriceerde gevelelementen dragen niet alleen bij aan een betere isolatie maar eveneens aan een frisse uitstraling.

Adviseur Cor Hager van Ploeg kozijnen vertelt dat het project is uitgewerkt in BIM en dat er veel tijd in de voorbereiding is gestoken. “Er is sprake van een intensieve samenwerking tussen de diverse ketenpartners. Al met al zijn we zo’n driekwart jaar met de engineering bezig geweest. Om de twee weken zaten we bij elkaar om de laatste ontwikkelingen te verwerken.” Ploeg kozijnen is al enige tijd bezig met de productie van de kozijnen die het vervolgens levert aan RC Panels. Die verwerkt de kozijnen in de gevelelementen. “Als die gevelelementen zijn geplaatst gaan onze mensen ze ter plekken afstellen.”

Hager legt uit dat de hoge mate van isolatie en aantoonbaar betere U-waardes onder meer worden behaald dankzij een noviteit in het profiel van de kozijnen. “Wat vernieuwing betreft ligt daar momenteel de focus. Wij hebben de traditioneel staal versterkte kozijnen vervangen voor glasvezelversterkte kozijnprofielen van Deceuninck met veel betere prestaties. Dat zorgt tevens voor een hoge mate van stijfheid en een lichter gewicht. In de kozijnen is verder triple glas geplaatst. Wij zijn steeds op zoek naar vernieuwing. Bij dit project zie je dat er veel prefab gebeurd – dat is in de renovatie van portiekwoningen nog niet ingeburgerd. Je kunt zo onder gunstige omstandigheden en dus efficiënter werken.”

Artist impression: www.inbo.com