Ploeg kozijnen kan samenwerken in BIM Bouw Informatie Model

BIM (Bouw Informatie Model)

In de bouwsector wordt steeds meer met BIM (Bouw Informatie Model) gewerkt. Ploeg kozijnen vindt het belangrijk mee te kunnen met deze innovatieve ontwikkeling in de branche.

Daarom is er geïnvesteerd in scholing, software en hardware. Als een van de eerste bedrijven in de kunststof branche kunnen wij samenwerken in BIM.

BIM Model

BIM is een afkorting voor Bouw Informatie Model. Waar tijdens het traditionele bouwproces iedere betrokken partij werkt met eigen tekeningen, wordt bij het BIM-proces alles overzichtelijk op één plek gezet. Alle betrokken partijen (opdrachtgever, architect, adviseurs, aannemer, installateur) koppelen hun data die nodig is voor het ontwerpen, bouwen en beheren in het BIM-model. Zo ontstaat er een digitaal prototype van het bouwproject, vóórdat de bouw daadwerkelijk start.

Samenwerken met opdrachtgevers

Het ideaalbeeld is dat een architect (opdrachtgever) een opdracht aanlevert in 3D. Wij importeren de kozijnen uit die tekening. Vervolgens calculeren wij de nieuwe kunststof kozijnen in ons calculatiepakket volgens de wensen van de opdrachtgever. Daarna exporteren we de kunststof kozijnen (tot in detail) in het 3D-model. Doordat alle betrokken bouwpartners hun informatie in 3D in BIM aanleveren, ontstaat er voor de architect één model (database) waarin gegevens van de architect, constructeur, installateur en aannemer worden verwerkt.

Voordeel

Het grootste voordeel van BIM is integraal samenwerken om zo de faalkosten te reduceren. In het voorbereidingstraject (ontwerp en realisatiefase) worden de zaken tot in detail uitgewerkt Alle partijen kunnen zien waar de knelpunten zich bevinden en of er aan alle regels wordt voldaan.

Klaar voor BIM

Ploeg kozijnen is klaar voor BIM. Enkele medewerkers van onze zakelijke afdeling (van calculatie tot werkvoorbereiding) hebben een BIM-training gevolgd. Samen met de benodigde software en hardware kunnen wij onze kozijntekeningen in BIM aanleveren.